Hoe zijn de Nash Dom-kampen begonnen? Een kleine geschiedenis.

 

groengeschiedenisHet kinderkamp Nash Dom wordt al jaren georganiseerd door de Janusz Korczak Stichting in Amsterdam en in Moskou. De stichting is vernoemd naar een heel bijzondere man: de kinderarts en pedagoog Janusz Korczak, die in de tijd van de Tweede Wereldoorlog een weeshuis in Polen had opgericht. Het eerste kamp werd georganiseerd in de zomer van 1993 in Rusland: Taganrog aan de Zee van Azov (in het zuiden van Rusland). We wilden de ideeën van de Janusz Korczak in het kamp laten zien, zoals gelijkwaardigheid van kinderen en volwassenen, respect voor elkaar en een warme sfeer waarin jij als kind jezelf kan zijn.

Integratiekamp

Nash Dom is behalve een gezellig zomerkamp ook een soort integratiekamp: het kamp stond open voor gehandicapte kinderen en niet-gehandicapte kinderen. In het eerste kamp in Taganrog leefden veel kinderen met een handicap samen met kinderen zonder beperking: dove en slechthorende kinderen, blinde en slechtziende kinderen, doofstomme kinderen en spastische kinderen. We wilden al deze kinderen samenbrengen, zodat ze van elkaar konden leren en elkaar beter zouden begrijpen.

Hier werd ook de naam ‘Nash Dom’ bedacht (‘Ons Huis) en de Korczak-vlag gemaakt: een gouden klavertjevier in een groen veld. We bedachten hoe ons kamp eruit zou moeten zien zodat we echt samen gingen leven: kinderen en volwassenen als één hechte groep. Om dit te kunnen bereiken, hebben we ‘families’ gemaakt: groepen van tien tot twaalf kinderen met twee begeleiders die ‘mama’ en ‘papa’ worden genoemd. In die families helpen de oudere kinderen de jongere, de gezonde kinderen de minder gezonde en de volwassenen de kinderen.

Tradities

In het kamp is altijd veel te doen, maar er is ook veel vrijheid. Je mag zelf kiezen of je zin hebt om bijvoorbeeld een workshop te doen of gewoon rustig wil lezen. In het kamp worden altijd bijzondere feestdagen gevierd, die inmiddels een echte traditie zijn geworden. We hebben bijvoorbeeld de verjaardag van het kamp, de sportdag, de dag van de liefde en de Korczak-dag. Een andere bijzondere traditie vieren we elke dag na het avondeten: de ‘sbor’. We komen dan bij elkaar in een kring met alle kinderen en begeleiders en staan nog even stil bij de afgelopen dag.

Vanaf 1996 gingen er voor het eerst Nederlandse kinderen en begeleiders mee naar Nash Dom in Rusland. In de Nederlandse groep zitten ook kinderen met en zonder lichamelijke beperking. We nodigden jongeren uit vanaf 13 jaar, omdat zij in het Engels met de Russische kinderen konden praten. Deze samenwerking ging zo goed dat we elk jaar een groep kinderen en begeleiders uit Nederland uitnodigden om met het kamp mee te gaan. Dat was best spannend voor de Nederlanders. Het is een heel andere cultuur met een vreemde taal en onbekende gewoonten. Veel kinderen uit Rusland en Nederland zijn vrienden geworden en mailen nog steeds met elkaar.

Nash Dom in Nederland

We hadden al gemerkt dat veel kinderen uit Nederland graag op kamp wilden naar Rusland, maar dat het wel erg lang was: het kamp duurde drie weken en daar kwamen nog een paar dagen in Moskou bovenop. De Nederlandse kinderen konden soms niet zo lang weg of ze waren een beetje bang voor heimwee. We hadden ook gehoord dat er kinderen uit asielzoekerscentra waren die eigenlijk ook wel een zomerkamp wilden meemaken, maar zij mogen het land niet uit.

Toen hebben we bedacht dat het heel mooi zou zijn als we een kleiner Nash Dom-kamp in Nederland konden organiseren. Dit kamp duurde geen drie weken, maar één week, met ongeveer 35 kinderen van 6 tot 13 jaar. We zijn hiermee begonnen in 2009 en het werd een geweldig succes. Veel tradities uit het Russische kamp hebben we in ere gehouden: de ‘sbor’ met liedjes en verhalen, de Korczakdag en natuurlijk onze groene vlag met het klavertjevier.

Wil je meer weten over dit kamp? Stuur een mailtje naar nashdomnl@gmail.com of laat een bericht achter op de website bij het ‘telefoontje’.